Artikel 1.
De gemeenteraad gaat akkoord met de verklaring tot het stellen van een gratis grondafstand van lot 3 aan de gemeente, zoals voorzien in de omgevingsaanvraag 2023/0002-VK van 2 februari 2023, voor het afleveren van een omgevingsvergunning voor verkavelen van een goed, Zwarteberg 65 te 1790 Affligem met als kadastrale omschrijving afdeling 1-Hekelgem / sectie D NR. 286B-F - 287F, ingediend door Philippe Beckwée wonende Blakmeers 38 te 1790 Affligem.
Artikel 2.
De dienst Openbare Werken, namens het college van burgemeester en schepenen, te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig artikel 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de gewijzigde gemeenteweg, overeenkomstig artikel 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Brief van Providentia, 24 maart 2023
Providentia bereidt i.h.k.v. de vorming van een woonmaatschappij een juridisch traject voor:
- De rechtsvorm van (sociale huisvestingsmaatschappij) Providentia zal omgezet worden van een CVBA naar een BV (en woonmaatschappij) (juni 2023).
- De sociale verhuurkantoren SVK Webra, RSVK De Woonkoepel, SVK Zuidkant en SVK OCMW Wemmel zullen een algemeenheid van goederen/bedrijfstak/ individuele overdrachten inbrengen in de BV PROVIDENTIA (na omzetting; afhankelijk van de beslissing over de techniek van overname van de SVK-activiteiten).
- De tijdige overdrachten/overnames van woningen (en grondreserves) naar/van de ‘andere’ woonmaatschappijen (zie verder), lokale besturen en het Vlaams Woningfonds, zo mogelijk sneller dan de decretale voorziene uiterste datum.
Providentia bereidt i.h.k.v. de vorming van een woonmaatschappij een organisatorisch traject voor:
Deze trajecten verlopen via een stuurgroep (met vertegenwoordigers met een uitvoerend mandaat uit elke gemeente, Providentia, de SVK’s met personeelsoverdracht en de externe consultants) en thematische werkgroepen (o.a. patrimonium, personeel, klanten, nieuw toewijzingssysteem, …).
Op 8 februari 2023 valideerde de stuurgroep de aanvraag erkenning woonmaatschappij (met ontwerp van statuten en intern reglement, een toelichting over het werkingsgebied en de toekomstige werking, en een financieel plan).
In de ontwerpstatuten van de woonmaatschappij, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd, en in het ontwerp van intern reglement werd voorzien dat de vennootschap wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan, dat raad van bestuur wordt genoemd, bestaande uit ten minste drie (3) leden en ten hoogste 15 leden. De duur van hun mandaat wordt vastgesteld op zes (6) jaar. De bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd en afgezet.
Ten hoogste één bestuurder wordt voorgedragen door de aandeelhouders andere dan het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW’s die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen.
Eén bestuurder wordt voorbehouden voor de provincie Vlaams-Brabant/ Vlabinvest APB.
De andere bestuurders worden voorgedragen door de gemeenten , die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en die aandeelhouder zijn van de vennootschap. De mandaten in het bestuursorgaan worden toegekend op basis van de grootte van de gemeente, en dit op basis van volgend criterium:
Gelet op het voorgaande criterium worden, op heden, de gemeenten in het werkingsgebied als volgt opgedeeld:
Om te kunnen voldoen aan de vereiste van artikel 14, in fine van de statuten van de Vennootschap met het oog op het behouden van de gendergelijkheid binnen het bestuursorgaan, dienen de voormelde gemeenten steeds twee kandidaat-bestuurders per toegewezen mandaat van een verschillend geslacht voor te dragen. Als de gemeenten tegelijk een voorkeur opgeven voor één van de voorgedragen kandidaten kan de algemene vergadering aan de hand daarvan een eerste samenstelling van het bestuursorgaan creëren. Als blijkt dat de beoogde gendersamenstelling niet kan bereikt worden, past de algemene vergadering de keuze aan totdat hieraan wel voldaan is. Zij kiest steeds uit de voorgedragen kandidaten.
Bestuurders die hun mandaat vervullen als vertegenwoordiger van een gemeente of een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden gekozen uit de kandidaten die door die aandeelhouders in kwestie worden voorgedragen. Deze bestuurders hebben een uitvoerend mandaat namens de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor wie zij optreden. Hun mandaat vervalt van ambtswege op verzoek van de aandeelhouder die hen heeft voorgedragen, aan de vennootschap betekend bij aangetekende brief.
Bij de samenstelling van het bestuursorgaan dient o.a. rekening gehouden te worden met volgende bepalingen:
De hernieuwing van de bestuursmandaten van de woonmaatschappij is gekoppeld aan de lokale verkiezingen.
Het college van burgemeester en schepenen draagt de gemeenteraadsleden (met uitvoerend mandaat) Walter De Donder en als plaatsvervanger Denise De Paepe. voor als nieuwe bestuurders van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden voor de periode vanaf de oprichting tot de vervanging (of verlenging) van de mandaten van de leden van het bestuursorgaan na de e.k. gemeenteraadsverkiezingen.
Op 15 juni 2023 wordt de bijzondere algemene vergadering van Providentia gehouden. SHM cvba Providentia vormt zich dan om tot Besloten Vennootschap en woonmaatschappij. Op dat moment wordt ook het (nieuwe) bestuursorgaan samengesteld.
In afspraak met de stuurgroep en conform de bepalingen voorzien in de ontwerpstatuten en het ontwerp van intern reglement worden 2 leden van de gemeenteraad van Affligem voorgedragen om een bestuursmandaat op te nemen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij, voor de periode vanaf de oprichting tot de vervanging (of verlenging) van de mandaten van de leden van het bestuursorgaan na de e.k. gemeenteraadsverkiezingen.
Ontwerp van statuten van de toekomstige woonmaatschappij, gevalideerd door de stuurgroep woonmaatschappij op 8/02/2023.
Artikel 1.
Walter De Donder en (plaatsvervanger) Denise De Paepe, gemeenteraadsleden worden voor de resterende huidige periode van de legislatuur voorgedragen als vertegenwoordigers van de gemeente Affligem in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden.
Op vraag van de provinciegouverneur werd een actualisering van het gemeentelijk ANIP van Affligem doorgevoerd.
De gemeenteraad neemt kennis van de actualisering van het gemeentelijk ANIP Affligem en keurt deze goed.
Zefier Cvba houdt algemene vergadering op donderdag 8 juni 2023 om 14.00 uur, AuditoRium4 – Communicatie Campus, Sint-Denijslaan 485 te Gent.
Artikel 1.
Goedkeuring te geven aan de agendapunten van de algemene vergadering van 8 juni 2023:
Artikel 2.
De reeds door de gemeenteraad van 12 maart 2019 gevolmachtigde gemeentelijke afgevaardigde of plaatsvervangend afgevaardigde (de heer Hans Cornand en respectievelijk de heer Tim Herzeel) te mandateren zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 3.
Afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving aan het secretariaat van Zefier Cvba, p/a info@zefier.be, alsook aan de gemeentelijke afgevaardigden in deze vereniging, worden toegestuurd.
Artikel 1.
Goedkeuring te hechten aan de punten van de agenda (met de daarbij horende documentatie) van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Intergem van 22 juni 2023:
Artikel 2.
De reeds door de gemeenteraad van 05 februari 2019 gevolmachtigde gemeentelijke afgevaardigde of plaatsvervangend afgevaardigde (mevrouw Jill Rollier en respectievelijk de heer Jeroen Roelandt) te mandateren het stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden 18 april 2023 inzake voormeld artikel 1 van deze gemeenteraadsbeslissing.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Intergem, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het volgende e-mailadres, vennootschapssecretariaat@fluvius.be
Artikel 1.
Goedkeuring te hechten aan de punten van de agenda (met de daarbij horende documentatie) van de algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband ILvA van 20 juni 2022:
Artikel 2.
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan deze gewone algemene vergadering van ILvA van 20 juni 2023 (cq. dhr. Jeroen Roelandt), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in artikel 1.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te geven aan betrokken afgevaardigden en het intergemeentelijk samenwerkingsverband ILvA, Zuid III, Industrielaan 18 te 9320 Aalst.
Dit punt werd verdaagd naar de volgende zitting wegens afwezigheid van raadslid Jo Lamberts (fractie Groen).
E-mail van raadslid Jo Lamberts - namens Groen Affligem - 11 april 2023
1. Klimaatplan Affligem
Wat is de huidige stand van zaken m.b.t. de opmaak van een klimaatplan voor Affligem.
2. LEKP 2.1
De ondertekening van het LEKP 2.0 werd eerder afgewezen tijdens de gemeenteraadszitting van 15 november 2022. Op basis van het engagement geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA. Op 16 december 2022 werd, op basis van de energiecrisis, een addendum toegevoegd aan het LEKP 2.0 en ontstond het LEKP 2.1. Daarmee gepaard gaande werd een bijkomende subsidie van 16 miljoen euro, gespreid over 2 jaar voorzien. Met deze bijkomende subsidiëring wordt het eventuele verlies aan inkomsten op basis van de voorgenoemde heffingen, ruim gecompenseerd. Is er een bereidheid binnen het lokale bestuur om, op basis van deze gegevens, alsnog in te tekenen op het LEKP 2.0 incl het addendum van 16/12/2022?
3. Commissie openbare werken
Vorige gemeenteraad werd, als antwoord op mijn vraag naar toelichting van het circulatieplan in Essene, voorgesteld om dit op te nemen binnen een commissie openbare werken.
4. Beleidsplan ruimte Affligem
Op 18 januari 2023 vond de startvergadering voor het beleidsplan ruimte Affligem plaats.
5. Asfalteringsbeleid
In de pers mochten we vernemen dat Affligem een immense investering doet om de achterstand in onderhoud van de wegenis weg te werken. Bevoegd schepen Tim Herzeel voegde meteen toe dat er niet wordt geïnvesteerd in voorzieningen voor fietsers en voetgangers. Met de verduidelijking dat men doet wat mogelijk is.
6. Brug E40 Balleistraat
In het CBS van 14/03/2023 werd de vraag van het AWV rond het voorkeursprofiel voor de brug over de E40 thv de Balleistraat behandeld. De voorkeur van het CBS gaat naar een profiel dat niet wordt aangeboden door het AWV. Zijnde profiel 3 met toevoegen van alternerend regulier verkeer.
7. Tuinwijk Teralfene
In dezelfde zitting van het CBS werd de ontwerpopdracht voor de tuinwijk in Teralfene gegund. Opvallend is een kostenplaatje van € 41.520,00 waar € 24.100,00 werd geraamd.
8. Mobiliteitsplan
Tijdens de zitting van het AVM op 6 september 2022 werd een globale oplossing mobiliteit aangereikt aan het lokale bestuur. Met een inventarisering van doorgaande wegen, veiligheidscriteria om een snelheid van 50km/uur toe te laten, potentiële locaties voor een snelheidsbeperking van 30km/uur en een openheid om dit verder te onderzoeken.
9. T.OP Dender
Tijdens de gemeenteraadszitting van 17/01/2023 kreeg ik op mijn vraag of Affligem een subsidie dossier indiende ikv de lokale gebiedsdeal droogte via het strategisch plan ruimte water, het antwoord dat dit onmogelijk was. Dit project zou immers pas in december 2022 opgestart zijn en daardoor dus niet mogelijk om via die weg al een subsidie vraag in te dienen. In de gemeenteraadszitting van 15/11/2022 werd nog aangehaald dat dit een ambtenarenoverleg was en we daar als gemeente weinig invloed zouden in hebben. In het verslag van het VBS van 07/03/2023 lees ik de bevestiging dat het strategisch plan wel degelijk loopt sinds december 2020. Ik lees tevens besluit om alle vergunningsaanvragen m.b.t. dossiers gelegen binnen de T100 van de Dender voor te leggen aan het tijdelijk vergunningenplatform en de informatienota, net als de wateradviezen in kader van de watertoets, bij de opportuniteitstoets in de afweging mee te nemen.
Dit punt werd afgevoerd, de vragen werden niet mondeling behandeld gezien de onverwachte afwezigheid van de vraagsteller, Jo Lamberts. Het raadslid Jo Lamberts zal een schriftelijk antwoord krijgen op de vragen.
E-mail van raadslid Stijn Stassijns - namens N-VA - 13 april 2023
De antwoorden op bovenstaande vragen vind je terug in het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 april 2023.
De notulen van de vorige zitting van 21 maart 2023 worden goedgekeurd.
Het zittingsverslag van 21 maart 2023 wordt goedgekeurd.
Namens Gemeenteraad,
Frédéric Pipelers
algemeen directeur
Gerda Van Geite
voorzitter