- Johan Adams en Nadia Stichelmans, eigenaars van woning Guchtveld nr. 8 hebben het perceel sectie A nr 1773E aangekocht.
- Tomas Van Stappen en An Aelbrecht, eigenaars van woning Guchtveld nr. 10 hebben het perceel sectie A nr 1773F aangekocht.
- Er wordt gevraagd om de voetweg op te heffen zodat men een omheining kan plaatsen om de uitgebreide eigendom af te bakenen.
- Er wordt op gewezen dat voetweg nr. 37 (ook Waterweg genoemd) niet gebruikt wordt, geen deel uitmaakt van een wandelroute en een gevoel van onveiligheid creëert (diefstal).
- De voetweg nr. 37 ligt op de percelen sectie A nr 1047S, 1084P, 1083T, 1773F, 1773E, 1082P, 1081M, 1080Y.
- De straat Guchtveld, die gecreëerd werd ongeveer 20 jaar geleden, loopt evenwijdig met de voetweg, op een afstand van gemiddeld 34 meter. De voetweg loop ook evenwijdig met de Fosselstraat. Er zijn geen doorgangen vanaf de voetweg naar beide straten. De voetweg draagt niet bij tot een fijnmazig netwerk van wegen.
- Zowel Guchtveld als de Fosselstraat zijn volwaardig uitgebouwde straten met voetpaden. In Guchtveld zijn er verspringingen en versmallingen in de rijstrook, die de verkeersveiligheid bevorderen. In de Fosselstraat werd recent een nieuw voetpad aangelegd en zijn er verkeersremmende inrichtingen.
- De voetweg zelf is sinds de aanleg van Guchtveld niet meer in gebruik als doorgangsweg. De percelen maken er geen gebruik van als ontsluiting. Het onderhoud door de gemeente is nutteloos.
- Hij heeft een breedte van 1.1 meter en is gelegen op een niveau boven dat van de achtertuinen van de woningen aan de zijde van Guchtveld. Deze achtertuinen hebben een gemiddelde diepte van 15 meter. Er is hier een gebrek aan privacy en er is een onveiligheidsgevoel.
- De gemeente heeft reeds een dossier inhoudelijk laten samenstellen, nl:
- Opstellen van een grafisch plan (door een landmeter-expert), berekening waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van opheffing van de voetweg (door een landmeter-expert).
- Ze heeft aan alle eigenaars die een meerwaarde moeten betalen gevraagd of ze daartoe bereid zijn. Het resultaat was dat drie eigenaars niet akkoord waren.
- Op basis van dat resultaat werd de procedure voor opheffing van voetweg 37 gestopt (tot op dit moment).
- Tijdens de procedure is er een openbaar onderzoek, waarbij er bezwaren kunnen worden ingediend en waarbij de deputatie en het departement een advies kunnen verlenen.
- Ook kan er tegen het besluit van de gemeenteraad tot definitieve opheffing van de gemeenteweg een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld door onder andere elke natuurlijke rechtspersoon.
- Het besluit van de gemeenteraad kan alleen worden vernietigd.
- Wegens strijdigheid met het decreet, in het bijzonder de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4.
- Wegens strijdigheid met het eventueel gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6.
- Wegens niet naleving van de substantiële vormvereiste.
- Aangezien het voorafgaand akkoord tot de betaling van een meerwaarde door aanpalende eigenaars niet decretaal verplicht is, en aangezien zowel het grafisch plan als de berekening van de te betalen meerwaarde (schatting) reeds zijn uitgevoerd, kan de procedure tot afschaffing nog worden opgestart.
Met 20 stemmen voor (Gerda Van Geite, Walter De Donder, Tim Herzeel, Herman Steppe, Hans Cornand, Greet Van Holsbeeck, Denise De Paepe, Stijn Stassijns, Guy Uyttersprot, Leen Steenhoudt, Johan Guns, Jill Rollier, Bert De Roeck, Jonas Van Vaerenbergh, Aster Van Avermaet, Elke Van den Winckel, Bart De Maeseneir, Jeroen Roelandt, Rani Berlo, Dirk Geeraerts), 1 stem tegen (Jo Lamberts)
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag ingediend door mr Johan Adams en mevr An Aelbrecht, wonende respectievelijk Guchtveld 8 en Guchtveld 10 te 1790 Affligem, d.d. 18 juni 2021, tot de gedeeltelijke opheffing van de voetweg nr 17, tussen Guchtveld en Guchtweg, ter hoogte van percelen 1ste afdeling sectie A nr 1047S, 1084P, 1083T, 1773F, 1773E, 1082P, 1081M, 1080Y.
Artikel 2.
De gemeenteraad geeft haar voorlopige goedkeuring aan de ingediende aanvraag.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere afhandeling van het dossier conform het Decreet Gemeentewegen.
Met 6 stemmen voor (Stijn Stassijns, Guy Uyttersprot, Bert De Roeck, Jonas Van Vaerenbergh, Elke Van den Winckel, Jo Lamberts), 15 stemmen tegen (Gerda Van Geite, Walter De Donder, Tim Herzeel, Herman Steppe, Hans Cornand, Greet Van Holsbeeck, Denise De Paepe, Leen Steenhoudt, Johan Guns, Jill Rollier, Aster Van Avermaet, Bart De Maeseneir, Jeroen Roelandt, Rani Berlo, Dirk Geeraerts)
Enig artikel.
Het amendement werd verworpen.
Met 6 stemmen voor (Stijn Stassijns, Guy Uyttersprot, Bert De Roeck, Jonas Van Vaerenbergh, Elke Van den Winckel, Jo Lamberts), 15 stemmen tegen (Gerda Van Geite, Walter De Donder, Tim Herzeel, Herman Steppe, Hans Cornand, Greet Van Holsbeeck, Denise De Paepe, Leen Steenhoudt, Johan Guns, Jill Rollier, Aster Van Avermaet, Bart De Maeseneir, Jeroen Roelandt, Rani Berlo, Dirk Geeraerts)
Enig artikel.
Het amendement werd verworpen.
Met 15 stemmen voor (Gerda Van Geite, Walter De Donder, Tim Herzeel, Herman Steppe, Hans Cornand, Greet Van Holsbeeck, Denise De Paepe, Leen Steenhoudt, Johan Guns, Jill Rollier, Aster Van Avermaet, Bart De Maeseneir, Jeroen Roelandt, Rani Berlo, Dirk Geeraerts), 6 onthoudingen (Stijn Stassijns, Guy Uyttersprot, Bert De Roeck, Jonas Van Vaerenbergh, Elke Van den Winckel, Jo Lamberts)
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het gemeentelijk reglement "subsidiereglement voor het ontharden en vergroenen van voortuinstroken" goed.
Artikel 2.
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
Subsidiereglement betreffende ontharden en vergroenen van voortuinen
Artikel 1. Doelstelling
Binnen de perken van het voorziene budget kan het college van burgemeester en schepenen, overeenkomstig de bepalingen van dit reglement, een toelage uitkeren voor het ontharden en vergroenen van voortuinen. Ontharden draagt bij tot de klimaatbestendigheid. Als gevolg van de klimaatverandering komen hittedagen en wateroverlast steeds meer voor. Een hoge verhardingsgraad versterkt deze negatieve effecten. Het insijpelen van hemelwater wordt bemoeilijkt, de overlast door hitte neemt toe en verharding heeft ook een negatieve invloed op de biodiversiteit. Door de klimaatverandering zullen deze negatieve effecten van verharding nog sterk toenemen de komende jaren.
Artikel 2. Definities
Artikel 3. Voorwaarden
De subsidie voor het ontharden en het vergroenen van voortuinen kan enkel aangevraagd worden indien men cumulatief aan onderstaande voorwaarden voldoet:
3.1 Voorwaarden inzake de aanvrager:
1. De aanvraag kan worden ingediend door een natuurlijke persoon als eigenaar van een onroerend goed in Affligem. Dit onroerend goed of het deel ervan is hoofdzakelijk bestemd voor huisvesting.
2. De aanvraag kan worden ingediend door de huurder van een onroerend goed in Affligem dat hoofdzakelijk bestemd is voor huisvesting. De huurder kan dit echter enkel mits schriftelijke toestemming door de eigenaar.
3. De aanvraag kan worden ingediend door een vereniging van mede-eigenaars mits bewijs van goedkeuring door de algemene vergadering dan wel Raad van Mede-eigendom. Het aanvraagformulier kan door de syndicus dan wel een van de eigenaars namens de vereniging van mede-eigenaars ondertekend worden.
3.2 Voorwaarden inzake de ontharding en vergroening
Artikel 5. Subsidiebedrag
De aanvragers die een aanvraag indienen en voldoen aan de voorwaarden gesteld in dit reglement krijgen een tegemoetkoming van:
Het totale bedrag van de subsidie kan nooit hoger zijn dan 500 euro en wordt bepaald door het optellen van het aantal vierkante meters dat werd onthard en vergroend, per categorie. Zoals bepaald onder de voorwaarden, dient minimaal 5m² onthard en vergroend te worden. Voor hetzelfde adres kan slechts éénmaal een subsidie conform huidig reglement aangevraagd worden.
Artikel 6. Aanvraagprocedure
Volgende procedure is van toepassing:
6.1 Aanvraag
De aanvrager doet een aanvraag voor de subsidie minimaal drie weken voor de aanvang van de werken bij het lokaal bestuur Affligem via het daartoe voorziene aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier is verkrijgbaar via de website van het Lokaal Bestuur Affligem of bij de dienst milieu.
6.2 Beoordeling
1. De aanvraag wordt afgetoetst aan het subsidiereglement, gecontroleerd door de diensten van het Lokaal Bestuur Affligem. De aanvrager wordt op de hoogte gebracht van het al dan niet goedkeuring van het aanvraagdossier. Bij een weigering kan de aanvrager bijkomende informatie bezorgen aan de dienst milieu om alsnog in aanmerking te kunnen komen.
2. Na het uitvoeren van de werken stelt de aanvrager de dienst milieu in kennis door het bezorgen van de nodige documentatie:
a. Een duidelijk plannetje op schaal (met correcte metingen) van de hele voortuin. Hierop moet staan:
- De oppervlakte en soort(en) verhardingen;
- aanduiding van de verharde oppervlakte(s) die onthard is;
- aanduiding van de vergroening en de soort(en) beplanting/gazon.
b. Foto’s van de hele voortuin vóór en na de werken, waarbij de ontharding (inclusief opbreekwerkzaamheden) en vergroening duidelijk aantoonbaar is.
3. De dienst milieu beoordeelt de uitgevoerde werken en vraagt bijkomende bewijsstukken op indien nodig. Een controle van de werken is mogelijk (zie artikel 7).
4. De dienst milieu adviseert het college van burgemeester en schepen.
6.3 Beslissing
6.4 Uitbetaling
De uitbetaling van de subsidie gebeurt via een overschrijving op de rekening aangegeven door de aanvrager in het aanvraagformulier. De aanvrager verbindt er zich toe om de dienst milieu schriftelijk in kennis te stellen van iedere wijziging van diens bankrekeningnummer.
Artikel 7. Controle
De aanvrager geeft de toelating aan een bevoegd gemeentelijk ambtenaar om de toepassing van dit reglement ter plaatse te controleren, teneinde de subsidieaanvraag te kunnen controleren.
Artikel 8. Terugvordering
De volgende maatregelen kunnen afzonderlijk of cumulatief door het college van burgemeester en schepenen worden uitgevaardigd wanneer de aanvrager één of meerdere voorwaarden niet naleeft of wanneer de aanvrager onjuiste of onvolledige gegevens meedeelt:
Artikel 9. Uitvoering en toekenning van de subsidie
Het college wordt belast met de uitvoering van dit besluit, alsook met de toekenning van de subsidie.
Artikel 10. Bekendmaking
Conform artikel 286 en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt dit subsidiereglement bekendgemaakt.
Artikel 11. Inwerkingtreding
Dit subsidiereglement treedt in werking conform artikel 288 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Met 15 stemmen voor (Gerda Van Geite, Walter De Donder, Tim Herzeel, Herman Steppe, Hans Cornand, Greet Van Holsbeeck, Denise De Paepe, Leen Steenhoudt, Johan Guns, Jill Rollier, Aster Van Avermaet, Bart De Maeseneir, Jeroen Roelandt, Rani Berlo, Dirk Geeraerts), 6 onthoudingen (Stijn Stassijns, Guy Uyttersprot, Bert De Roeck, Jonas Van Vaerenbergh, Elke Van den Winckel, Jo Lamberts)
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het gemeentelijk reglement "subsidiereglement voor het chippen, registreren en onvruchtbaar maken van huiskatten" goed.
Artikel 2.
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur.
Subsidiereglement voor het chippen, registreren en onvruchtbaar maken van huiskatten
Artikel 1. Doel
Het chippen en registreren, alsook het onvruchtbaar maken van huiskatten is verplicht op basis van Vlaamse regelgeving. Het lokaal bestuur Affligem wil gezinnen financieel ondersteunen door toekenning van het een subsidie, volgens de bepalingen van dit reglement. De toekenning van een subsidie is mogelijk wanneer huiskatten naast het chippen en registreren ook onvruchtbaar worden gemaakt. Door deze maatregel kunnen verloren huiskatten sneller herenigd worden met hun eigenaar en de eigenaars verwittigd worden wanneer hun huiskat overleden is. Daarnaast wordt op termijn de zwerfkattenpopulatie op een diervriendelijke wijze verminderd.
Artikel 2. Definities
Artikel 3. doelgroep
De aanvrager van de subsidie dient gedomicilieerd te zijn in de gemeente Affligem op het ogenblik dat de ingreep:
heeft laten uitvoeren bij een erkende dierenarts met een praktijk in Affligem.
Artikel 4. subsidiebedrag
Het subsidiebedrag bestaat uit twee onderdelen:
4.1. Chippen en registreren van de huiskat: 20 euro
4.2. Het onvruchtbaar maken van de huiskat
4.2.1. Onvruchtbaar maken van een kattin: 30 euro
4.2.2. Onvruchtbaar maken van een kater: 15 euro
Wanneer de ingreep onder 4.1. en 4.2. samen wordt uitgevoerd, wordt het subsidiebedrag in één keer uitgekeerd. Voor een kattin is dit 50 euro en voor een kater 35 euro.
In het andere geval zijn onderstaande voorwaarden van toepassing:
Er wordt maximaal een subsidie verleend voor twee huiskatten per gezin per jaar.
Artikel 5. aanvraag voor de premie
De aanvraag voor de subsidie gebeurt binnen een termijn van 3 maanden nadat de ingreep door een erkende dierenarts met een praktijk op het grondgebied van Affligem heeft plaatsgevonden. De aanvrager doet een aanvraag voor de subsidie bij het Lokaal Bestuur Affligem via het daartoe voorziene aanvraagformulier, waarin de verklaring op eer van de dierenarts bij vervat zit. Dit aanvraagformulier is verkrijgbaar via de website van het lokaal bestuur Affligem of bij de dienst milieu.
Indien een gezin twee huiskatten laat chippen en registreren, dienen twee aanvragen ingediend te worden.
Het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier dient bezorgd te worden aan de dienst milieu:
Artikel 6. beslissing
Het college van burgemeester en schepenen neemt de beslissing tot het al dan niet toekennen van de subsidie. De beslissing wordt bekendgemaakt aan de verantwoordelijke.
Bij weigering van de subsidie kan de aanvrager aanpassingen uitvoeren, om toch aan de voorwaarden te voldoen.
Artikel 7. betaling
De subsidie wordt uitbetaald aan de verantwoordelijke binnen de perken van het voorziene en goedgekeurde budget.
Artikel 8. Terugvordering
De volgende maatregelen kunnen afzonderlijk of cumulatief door het college van burgemeester en schepenen worden uitgevaardigd wanneer de aanvrager één of meerdere voorwaarden niet naleeft of wanneer de aanvrager onjuiste of onvolledige gegevens meedeelt:
De antwoorden op bovenstaande vragen vind je terug in het zittingsverslag van de gemeenteraad van 12 maart 2024.
De antwoorden op bovenstaande vragen vind je terug in het zittingsverslag van de gemeenteraad van 12 maart 2024.
De notulen van de vorige zitting van 6 februari 2024 worden goedgekeurd.
Het zittingsverslag van 6 februari 2024 wordt goedgekeurd.
Namens Gemeenteraad,
Frédéric Pipelers
algemeen directeur
Gerda Van Geite
voorzitter